WWW PRO-ANDY      

NOVICE ◊     ◊ E-KNJIGARNA ◊     ◊ E-KATALOG KNJIG ◊     ◊ PREDSTAVITVE KNJIG "V ŽIVO"

   NAZAJ V e-KNJIGARNO     

VILMA BUKOVČEVA, primadona za vse čase!

MARKO KOŠIR
IZID: november 2019


MPC 40,00€ +
3,00€ poštnina po povzetju

Velikost 17,6 x 25,0 cm
strani 524
trda vezava,
črno-bele in barvne fotografije,
priložen CD z arijami
za starost od 18 let naprej
 

IZ AVTORJEVEGA UVODA

Vilma Bukovec zavzema med slovenskimi opernimi pevkami posebno mesto. Začela je nastopati v času, ko se je kariera Valerije Heybal, njene le za malenkost starejše kolegice, takrat nesporne kraljice ljubljanskih opernih desk, približevala zenitu. Nadaljevala je konec štiridesetih in v začetku petdesetih let prejšnjega stoletja, ko so svoje umetniške poti začenjale tudi odlične pevke kot so Ondina Otta (pozneje poročena Klasinc), Vanda Gerlovič, Hilda Hölzl in še pozneje Zlata Gašperšič (poročena Ognjanović). Njena umetniška pot se je končala sredi osemdesetih in je torej trajala polnih štirideset let.

Zanimiv je tudi podatek, da se je repertoar Bukovčeve delno pokrival z repertoarjem omenjenih štirih pevskih kolegic. Repertoar Vilme Bukovec je bil izredno velik. Segal je od vlog za dramski sopran do vlog za visoki lirski sopran. Le vloge za koloraturni sopran ni pela, čeprav bi lahko uspešno nastopala tudi kot Violetta v Traviati, torej v vlogi, ki jo nekateri zmotno pripisujejo koloraturnim sopranom. Ko je Vilma Bukovec leta 1984 zadnjič nastopila, je od njenih vrstnic delovala le še Zlata Ognjanović.

Na opernih odrih je v svoji karieri nastopila 1447-krat v 58 vlogah iz 48 različnih oper. Gostovala je v vseh opernih hišah nekdanje Jugoslavije. Zaradi zelo odmevnih nastopov na pevskih tekmovanjih v Toulousu in Verviersu je bila povabljena na avdicijo v pariško Opero Comique in milansko Scalo. V prvi ni nikoli nastopila, v Scali pa ji je izredna smola preprečila debi v Prodani nevesti in nadaljnje sodelovanje s to slovito operno hišo. Zaradi teh odmevnih dogodkov je bila nato deset let stalna gostja v Verviersu, Toulousu in še nekaterih francoskih opernih hišah. Samostojno je gostovala tudi na Slovaškem, v Bolgariji in Španiji (Bracelona). Seveda je sodelovala na vseh gostovanjih ljubljanske Opere na Nizozemskem, v Belgiji, Franciji, Italiji, Avstriji, nekdanji Sovjetski zvezi in še kje. Z beograjsko Opero je leta 1958 gostovala v Wiesbadnu (Jaroslavna v Knezu Igorju) in leta 1959 v Parizu (Margareta v Faustu) in Lozani v Knezu Igorju.

Sredi petdesetih let prejšnjega stoletja je bila članica jugoslovanske kulturne delegacije v Sovjetski zvezi in na Kitajskem, nato pa še članica žirije na mednarodnem pevskem tekmovanju v Moskvi leta 1957. Ob vsem tem je pogosto nastopala na javnih koncertih v dvorani Slovenske filharmonije in ob različnih drugih priložnostih v Ljubljani in Sloveniji. Posebej je omembe vredno njeno sodelovanje na Dubrovniških poletnih igrah, kjer je večkrat nastopila, tudi v Verdijevem Requiemu pod taktirko Lovra pl. Matačića.Kar štirikrat je sodelovala na krstnih uprizoritvah domačih opernih del (Mati Jugovičev, Deseti brat, Slovo od mladosti, Ocean).

V ljubljanski Operi je morala Vilma Bukovec peti tudi vloge, ki niso ustrezale njenemu glasu, še manj pa značaju. To velja za trpeči lik Katje Kabanove, nesrečno Katarino Izmajlovo in izprijeno Salomo. Le po zaslugi njenega igralskega talenta in videza ji je uspelo vse tri vloge ustvariti pevsko zelo solidno, igralsko pa prepričljivo. Še posebej velja to za Salomo in ples sedmih tančic, kjer je vse presenetila s svojim plesnim talentom in zapeljivo pojavo. Zaradi vsega tega menim, da je bila »primadona za vse čase«, s čimer je mišljena in poudarjena njena izjemna univerzalnost, ki ji le stežka najdemo par na naših opernih odrih.

Knjigo sem razdelil na uvod in štiri dele, ki opisujejo vse pomembne dogodke. Prvi del je namenjen opisu umetniške in življenjske poti, drugi del je namenjen predstavitvi nekaterih opernih hiš in nekaterih umetnikov, s katerimi je sodelovala. V tem delu je tudi poglavje o njenih posnetkih za radijski arhiv in nosilce zvoka in slike in še nekaj zanimivosti. Tretji del opisuje njeno življenje od takrat, ko se je umaknila z opernih odrov, do njene smrti decembra 2016. Četrti del so statistični prikazi in koledarji nastopov v Operi, v dvorani Slovenske filharmonije in na ostalih koncertnih nastopih širom po svetu.

Želim vam prijetno branje!
Marko Košir

POSEBNA PONUDBA

Popust 50%
do 31.12.2022 ali
do odprodaje zalog.
Cena s popustom:
20,00€
in ni poštnine!

KAZALO

UVOD
-Zahvale
-Kdo je bila Vilma Bukovec?
-Moja prijateljica Filmica

PRVI DEL – Mladost in umetniška pot Vilme Bukovec
-Obdobje 1920–1984, šolanje in umetniška pot
-Obdobje 1920–1944
-Opera
-Sezona 1944/45
-Konec pomladi, poletje in začetek jeseni 1945
-Sezone od 1945 do 1977
-Obdobje 1977 do 1984
-O vlogah, ki jih je Vilma Bukovec najraje pela

DRUGI DEL – Ljudje, dogodki in mesta
-Na nosilcih zvoka in slike
-Posnetki Vilme Bukovec v arhivu RTV Slovenija
-Vilma Bukovec na nosilcih zvoka
-Vilma Bukovec na analognih nosilcih zvoka ali vinilkah
-Posnetki kompletnih oper na vinilkah za producenta DECCA, Philips in MK
-Posnetki Vilme Bukovec na cedéjih
-Posnetki kompletnih oper in odlomkov iz Prodane neveste v arhivu RTV Slovenija
-Bukovčeva na cedéjih drugih pevcev
-Gorenjski slavček na DVD
-Ti in opera
-Dirigenti, režiserji in pevski kolegi
-Mesta, operne hiše in koncertne dvorane

TRETJI DEL – In življenje je teklo dalje ...
-Obdobje 1985–2016
-Galerija Kambič
-Odlikovanja, priznanja in nagrade
ČETRTI DEL – Operne vloge, gostovanja,
koledarji nastopov na koncertnih in opernih odrih
-Vse vloge z datumom prvega nastopa in števili nastopov
  v posameznih vlogah
-Nastopi na opernih in nekaterih koncertnih odrih
  z datumom prvega nastopa
-Nastopi 1944 – 1984 s SF, MF, SO-RTV-SLO
-Nastopi na Dolenjskem
-Ostali nastopi na koncertih in javnih prireditvah,
  doma in po svetu 1931 - 2016
-Vsi nastopi na opernih odrih, doma in po svetu
  v obdobju 1944 – 1984

Dodatek
-Seznam kratic in razlaga nekaterih izrazov
-Bibliografija, viri
-Donatorji in sponzorji

NA ZAČETEK STRANI

Copyright © 2020, PRO-ANDY, Andrej Ivanuša, s.p., Maribor. Vse pravice pridržane. Zadnja sprememba na strani: 08.03.2022