BISTRE REŠITVE
Tradicija od aprila 1994 naprej!

  WWW PRO-ANDY      

E-KNJIGARNA

ZALOŽBA        TRGOVINA KARAKONDŽULA        OBLIKOVANJE        RAZNO ◊     ◊ NOVICE ◊     ◊ PRODAJNI POGOJI

KAJ JE TA IGRA? ◊     ◊ PRODAJNI PROGRAM ◊     ◊ NAČINI UPORABE ◊     ◊ KOCKARSKE ZGODBE

RORYJEVE PRIPOVEDNE KOCKE

RORY'S STORY CUBES

 V škatlici z merami 8 x 8 x 3 cm je 9 kock in na njih je 54 podob.
Skupaj je to več kakor 10 milijonov kombinacij in
več kakor 100 milijard zgodb.
Katero boste pripovedovali?

Nekoč pred davnimi, davnimi časi ... je nastala igra, v kateri vaša domišljija ne pozna meja.
Pripovedujte zgodbe: epske, neverjetne, paranormalne, "superkul" in še mnoge druge ...
Zakotalite kocke in povejte zgodbo!

◊ ◊ ◊ KAJ SO RORYJEVE PRIPOVEDNE KOCKE?

Didaktična igra
To je enostavna in zabavna didaktična igra z devetimi kockami. S pomočjo likov na ploskvah kock pripovedujete zgodbo. Enostavno - v dlaneh pretresite in vrzite devet kock. Preverite katere like vam je namenila pravljičarjeva usoda. Pričnite svojo zgodbo z –nekoč pred davnimi, davnimi časi …– in zabava se začne! Ponujajo ure in ure zabave ter razvijajo domišljijo. Zanje velja le eno pravilo – napačni odgovori ne obstajajo. Kocke omogočajo pripovedovanje neskončne vrste različnih zgodb: pravljice za lahko noč, zgodbe kar tako, šale, kreativne, navdihnjene, resne, grozljive, lomilke tišine in še vse druge. Namenjene so vsem starostim od 5 do 105 let. Primerne so za učenje jezikov, za pisne vaje, razvijanje novih poslovnih idej, uporabne so za logopede, za osebe s posebnimi potrebami in ponujajo zanimivo preživljanje prostega časa, itn.

Kako igramo?
Kocke poberemo v dlani, pretresemo in zakotalimo. Na kratko pregledamo like, ki jih vidimo na gornjih ploskvah kock. Pričnemo s »pravljičnim« stavkom –nekoč pred davnimi, davnimi časi …– Predse postavimo eno izmed kock in pričnemo pripovedovati zgodbo, ki si jo sproti izmišljujemo na podlagi lika na gornji ploskvi kocke. Povedati moramo zgodbo, ki povezuje devet likov na devetih kockah. Ne pozabite – ne obstajajo napačni odgovori ali napačne zgodbe!

Tehnika igranja
Saj se spomnite, kako je bilo, ko ste kot otrok tekli navzdol po hribu? Pridobivali ste hitrost. Nenadoma vas noge niso mogle več dohajati in ste se zato prekopicnili preko glave. No, za pripovedovanje z RORYJEVIMI PRIPOVEDNIMI KOCKAMI je najbolje uporabiti prav to tehniko! Ne razmišljajte preveč, hitro si izmišljajte zgodbo in kmalu boste presenečeni kako dober »pravljičar-ka« ste. Na začetku vam ne bo šlo najbolje, a kmalu se boste natrenirali kot kakšen maratonski tekač in kot bi mignil boste iz devetih likov sestavili neverjetne zgodbe. Za začetek predlagamo, da si razvrstite kocke v tri skupine po tri. Prva skupina naj predstavlja nekakšen uvod v zgodbo, druga skupina je jedro zgodbe in tretja je nekakšen zaključek pripovedovanja.

Kaj pomenijo liki na kockah?
Kar naprej nas sprašujejo, kaj pomenijo liki na kockah. Nam ne pomenijo nič posebnega. Vi pa jim lahko daste popolnoma poljuben pomen. Lik trdnjave je lahko trdnjava, lahko v njej vidimo ukleto princeso ali pa nam predstavlja sinonim za stražarja, itn. Vaši možgani bodo ob vsakem novem pripovedovanju ustvarili drugačno povezavo in v liku boste videli novo stvar. Hitro bodo manjkajoče elemente zapolnili z novo vsebino in povedali boste popolnoma drugačno zgodbo kot prej. Delite vaše zgodbe! Vedno nas zanima, kako uporabljate in se igrate z RORYJEVIMI PRIPOVEDNIMI KOCKAMI. Zato nam pošljite vaš način. Fotografirajte vaše kocke in ob tem zapišite vašo zgodbo. Pošljite jo na e-naslov knjigarna@proandy-sp.si. Z veseljem jo bomo objavili na tej strani spodaj.

NA VRH STRANI

◊ ◊ ◊ PRODAJNI PROGRAM
 
Osnovni kompleti (po 9 kock, dimenzije 19 mm)
SPLOŠNI LIKI (BASE), oranžna škatlica
POTOVANJA (VOYAGES), svetlo zelena škatlica
AKCIJE (ACTIONS), svetlo modra škatlica
FANTAZIJA (FANTASIA), svetlo vijolična škatlica
SKRIVNOSTNO (MYSTERY), temno vijolična škatlica
NUJNO (
EMERGENCY), rumena škatlica
PRVOTNO (PRIMAL), temno zelena škatlica
VESOLJSKO (ASTRO), zeleno modra škatlica
HERO
JI (HEROES), temno rdeča škatlica
11,50€

Dopolnilni kompleti (po 3 kocke)
ZAČARANO (ENCHANTED)
UGANKE (CLUES)
PRAZGODOVINA (PREHISTORIA)
REZULTATI (SCORE)
MEDICINA (MEDIC)
GALAKSIJA (INTERGALACTIC)
ŽIVALI (ANIMALIA)
STRAŠILA (FRIGHT)
MITOLOGIJA (MYTHIC)
 4,50€
Posebni kompleti (po 9 kock, PVC-škatlica)
BATMAN
DOCTOR WHO
SCOOBY-DOO
DUFY DUCK
MOOMIN
14,50€
Komplet max (po 9 kock, dimenzije 30 mm)
SPLOŠNI LIKI (BASE), oranžna škatlica
POTOVANJA (VOJAGES), zelena škatlica
AKCIJE (ACTIONS), modra škatlica

(Za osebe s posebnimi potrebami in težavami z motoriko.)

25,00€


Za nakup nas poiščite v naši prodajalni:

Trgovina KARAKONDŽULA
Trgovski center CITY Maribor
Vita Kraigherja 5, 2.nadstropje

ODPRTO:
od ponedeljka do petka  10:00-20:00
v soboto  10:00-14:00

ob nedeljah in praznikih  ZAPRTO


Naročila sprejemamo tudi po elektronski pošti knjigarna@proandy-sp.si ali preko telefona 041 732 342.

NA VRH STRANI

◊ ◊ ◊ ZANIMIVI NAČINI UPORABE

Kocke spodbujajo kreativno razmišljanje, olajšujejo socializacijo, pospešijo razvoj uporabe jezika, izboljšajo besednjak in povečajo sposobnost reševanja problemov. Primerne so za starost 5+ in za prav vse starosti nad to mejo. Sem pa doživel, da je zgodbo s tremi kockami povedal triletni otrok. Preverite na tej strani spodaj.

ARTIKULACIJA:
Določite osnovno frazo, oz. stavek. Nato ga ponavljajte in na koncu fraze dodajajte opis slike s kocke. Na primer: Tonček rad –bere KNJIGE. Tonček rad –gleda MAVRICO. Itd.

PREPOZNAVANJE:
Imenujte like na gornjih ploskvah kock. Pri tem jih poimenujte različno, enkrat na primer »trdnjava«, drugič »grad«, ipd. Nato naj vam otrok pove zgodbo, ki vključuje imenovan lik s kocke.

Pripovedovanje (učenje tujega jezika):
Zakotalimo vseh devet kock in jih razdelimo v skupine po tri. Otrok naj pove kratko zgodbo v tujem jeziku, ki vsebuje tri like.

Spraševanje:
Ko otrok zakotali vse kocke, ga vprašajte: »Katera kocka prikazuje kaj/koga/kje?« Posebej je zanimivo, če vprašate otroka po liku na kocki, ki ni prikazan. K temu dodajte še tvorjenje »neumnih« stavkov, ki vsebujejo po tri like. Na primer: »Duhec je videl čebelo na letalu.«; »Vesoljec je jedel jabolko v hiši.«, ipd.

POMNJENJE:
Kaj manjka? Zakotalimo vseh devet kock in jih postavimo v eno, dve ali tri vrste. Dovolimo otroku, da jih 30 – 60 sekund opazuje. Potem naj zapre oči in eno od kock umaknemo. Ali lahko ugotovi, katera manjka? Spodbudimo ga, da pove zgodbo na osnovi preostalih osmih likov, ki pojasni, zakaj ta lik/kocka manjka.

Dodajanje - Zakotalimo kocke in pričnemo: »Šel sem v trgovino in kupil –prvi lik s kocke-.« Naslednji igralec nadaljuje: »Šel sem v trgovino in kupil –drugi lik s kocke- in –prvi lik s kocke-.« Vsak naslednji dodaja svoj lik in še vse predhodne. To izvajamo toliko časa, dokler se kdo ne zmoti. Za manjše otroke pustimo kocke na mizi, da jih lahko vidijo. Starejši in izkušenejši igralci pa naj kocko, ki je njegova, vzame z mize v roko.

UPORABA V ŠOLI
Vaje v pisanju in izražanju
Otrok ima pred seboj list papirja. Zakotali vseh devet kock. Na levi rob papirja postavi kocko in ob njej napiše stavek, ki vsebuje lik s kocke. Stavki so lahko poljubni. Težje je, da napiše zgodbo. Pri tem sta dve možnosti, da se zakotalijo vse kocke na začetku. Ali pa se zakotali kocka za vsak stavek. Še težje je, da mora najprej napisati zgodbo v sedanjem času, nato pa to ponovi še v preteklem. Seveda je možno to izvajati tako pri pouku slovenščine kakor pri pouku tujih jezikov. Jasno, slovenščina omogoča, da s pomočjo likov sklanjamo, ipd. Možno je tudi, da otroci poskusijo najti čim več sinonimov in asociacij za posamezen lik.

Splošna kreativnost
Zakotalimo kocke in naj se »zgodi« zgodba. Otrok lahko na osnovi te zgodbe nariše strip, ilustracijo, zaigra melodijo, si izmisli ples, itd.

Obnavljanje
Otroke razdelimo v pare. Prvi pove zgodbo, drugi jo posluša. Nato jo čim bolj natančno ponovi ostalim v razredu. Ali otroci najprej povedo zgodbo, nato pa jo še zapišejo. Ali so si dobro zapomnili, kako je bila zgodba povedana?

Primerjava in drugo
Zakotalimo kocke, otroci napišejo vsak svojo zgodbo. Potem primerjamo zgodbe med seboj. Koliko so si podobne in koliko različne. Izberemo tri kocke, jih zakotalimo in otroci naj povedo »super stavek«, ki zaobjema vse tri like. Vzamemo eno kocko, zakotalimo in poiščemo pojme, ki so z likom povezane. Ali pa lik podrobno opišemo, kje ga najdemo, v kakšnih situacijah je možno najti lik, iščemo sinonime, poetične besede, ipd. Spodbudimo jih, da si izmislijo rimo ali kratko pesmico.

Tehnični pouk
Izdelamo svoj komplet kock iz papirja.

Likovni pouk
Otroci naj narišejo like za kocke. Pripravijo strip na podlagi kock. Ipd.

Seveda pa vse povedno velja tudi za starejše. Ker je škatlica majhna, jo ni težko spraviti v žep in vzeti na izlet. Med dolgo vožnjo na avtobusu, vlaku ali letalu bo zabavna za vse. Prav tako jo lahko igramo s prijatelji na pikniku. Primerna je še kot pripomoček v borbi proti demenci in za popestritev življenja v domu upokojencev. Načini uporabe so praktično neskončni.

NA VRH STRANI

◊ ◊ ◊ KOCKARSKE ZGODBE
  
01 - LEPA POLETNA NOČ


Prispevala: NIKA

Bila je lepa poletna noč, povsod je bila tišina in slišalo se je le tiho žuborenje potoka. Vsi lepo spijo in sanjajo najlepše sanje.

Tudi kuža pred hišo lepo spi in sanja o veliki kosti, ki jo bo zjutraj dobil za zajtrk. A nekdo ne spi in se tiho plazi do hiše, kjer najde pod predpražnikom ključe.

Z njimi odklene vrata. Ko veselo vstopi, ga pričakata lastnika. Napadeta ga z vodno pištolo in ga preženeta.

02 - KAJ SEM VIDEL?


Prispeval: ANDY

Neke mesečne noči sem letel z letalom iz Gradca v Edinburgh na Škotskem. Nekaj je priletelo mimo okna. "Le kaj bi to bilo?" sem se vprašal.

Morda leteča ovca, leteča riba ali celo morska želva?

Potem se mi je posvetilo. Po vedini (večnamenska digitalna naprava, ki vse vidi in vse ve) sem poklical svojega prijatelja in povedal, kaj sem videl.

03 - ZAKAJ BI ŠEL NA POTOVANJE?


Prispeval: ANDY

Okoli enih zjutraj me je zbudila nevihta. Potem nisem mogel več zaspati nazaj.Vstal sem in vzel ključ v roke.

Namenil sem se, da stopim iz hiše. Pretehtal sem kar nekaj možnosti. Zelo me je mikalo, da bi se odpravil na potovanje v Egipt in si ogledal piramide. A zdelo se mi je predaleč.

Potem sem pomislil, da bi šel loviti ribe. Ampak mi tudi ni preveč dišalo. Nato se mi je razjasnil obraz. Vrnil sem se nazaj v toplo posteljo in vzel v roke knjigo. V njej je zapisano vse, kar me veseli in mi ni potrebno nikamor potovati.

04 - PRIJATELJICA OD OVČKE


Prispeval: GAL, star 3 leta

 To zgodbo je na knjižen sejmu v ljubljani leta 2018 povedal triletni Gal. Z očetom sta na stojnici kupila kocke. Nato sta se usedla na tla med prodajnimi mizami.

Oče je zakotalil tri kocke in ga vprašal: "Kdo je to?" Gal je odgovoril: "To je ovčka."
Potem mu je oče pokazal naslednjo kocko. Gal je nekaj časa premišljeval: "To je drevo."
"Res je!" je rekel oče in vprašal: "Kaj dela ovčka?" Gal je spet pomislil in dejal: "Ovčka se pase pod drevesom!"
Oče ga je skušal presenetiti z naslednjim vprašanjem: "Kaj pa tale ribica?"
A Gal je odgovoril brez razmišljanja in dejansko povedal celotno zgodbo:
"Ribica plava v potoku, ki teče mimo drevesa. Veš, ati, ribica je najboljša prijateljica od ovčke!"

05 -
 
06 -
 

NA VRH STRANI

 

domača stran podjetje povezave kazalo strani
 

NA ZAČETEK STRANI

Copyright © 2020, PRO-ANDY, Andrej Ivanuša, s.p., Maribor. Vse pravice pridržane. Zadnja sprememba na strani: 30.03.2020