BISTRE REŠITVE že več kakor 20 let!

RORYJEVE PRIPOVEDNE KOCKE (RPK)
RORY'S STORY CUBES

V škatlici z merami 8 x 8 x 3 cm je 9 kock in
na njih je 54 podob. Skupaj je to več
kakor 10 milijonov kombinacij in
več kakor 1000 milijard zgodb.
Katero boste pripovedovali?

Didaktična igra
To je enostavna in zabavna didaktična igra z devetimi kockami. S pomočjo likov na ploskvah kock pripovedujete zgodbo. Enostavno v dlaneh pretresite in vrzite devet kock. Preverite katere like vam je namenila pravljičarjeva usoda. Pričnite svojo zgodbo z –nekoč pred davnimi, davnimi časi …– in zabava se začne! Ponujajo ure in ure zabave ter razvijajo domišljijo. Zanje velja le eno pravilo – napačni odgovori ne obstajajo. Kocke omogočajo pripovedovanje neskončne vrste različnih zgodb: pravljice za lahko noč, zgodbe kar tako, šale, kreativne, navdihnjene, resne, grozljive, lomilke tišine in še vse druge. Namenjene so vsem starostim od 5 do 105 let. Primerne so za učenje jezikov, za pisne vaje, razvijanje novih poslovnih idej, uporabne so za logopede, za osebe s posebnimi potrebami in ponujajo zanimivo preživljanje prostega časa, itn.

Kako igramo?
Kocke poberemo v dlani, pretresemo in zakotalimo. Na kratko pregledamo like, ki jih vidimo na gornjih ploskvah kock. Pričnemo s »pravljičnim« stavkom –nekoč pred davnimi, davnimi časi …– Predse postavimo eno izmed kock in pričnemo pripovedovati zgodbo, ki si jo sproti izmišljujemo na podlagi lika na gornji ploskvi kocke. Povedati moramo zgodbo, ki povezuje devet likov na devetih kockah. Ne pozabite – ne obstajajo napačni odgovori ali napačne zgodbe!

Tehnika igranja
Saj se spomnite, kako je bilo, ko ste kot otrok tekli navzdol po hribu? Pridobivali ste hitrost. Nenadoma vas noge niso mogle več dohajati in ste se zato prekopicnili preko glave. No, za pripovedovanje z RORYJEVIMI PRIPOVEDNIMI KOCKAMI je najbolje uporabiti prav to tehniko! Ne razmišljajte preveč, hitro si izmišljajte zgodbo in kmalu boste presenečeni kako dober »pravljičar-ka« ste. Na začetku vam ne bo šlo najbolje, a kmalu se boste natrenirali kot kakšen maratonski tekač in kot bi mignil boste iz devetih likov sestavili neverjetne zgodbe. Za začetek predlagamo, da si razvrstite kocke v tri skupine po tri. Prva skupina naj predstavlja nekakšen uvod v zgodbo, druga skupina je jedro zgodbe in tretja je nekakšen zaključek pripovedovanja.

Kaj pomenijo liki na kockah?
Kar naprej nas sprašujejo, kaj pomenijo liki na kockah. Nam ne pomenijo nič posebnega. Vi pa jim lahko daste popolnoma poljuben pomen. Lik trdnjave je lahko trdnjava, lahko v njej vidimo ukleto princeso ali pa nam predstavlja sinonim za stražarja, itn. Vaši možgani bodo ob vsakem novem pripovedovanju ustvarili drugačno povezavo in v liku boste videli novo stvar. Hitro bodo manjkajoče elemente zapolnili z novo vsebino in povedali boste popolnoma drugačno zgodbo kot prej. Delite vaše zgodbe! Vedno nas zanima, kako uporabljate in se igrate z RORYJEVIMI PRIPOVEDNIMI KOCKAMI. Zato nam pošljite vaš način. Fotografirajte vaše kocke in ob tem zapišite vašo zgodbo. Pošljite jo na e-naslov knjigarna@proandy-sp.si. Z veseljem jo bomo objavili na tej strani.


PRODAJNI PROGRAM
Osnovni kompleti (po 9 kock, dimenzije 19 mm)
SPLOŠNI LIKI (BASE), oranžna škatlica
POTOVANJA (VOYAGES), zelena škatlica
AKCIJE (ACTIONS), modra škatlica
FANTASIJA (FANTASIA), vijolična škatlica

11,50€
11,50€
11,50€
11,50€

Dopolnilni kompleti (po 3 kocke)
komplet I
ZAČARANO (ENCHANTED
UGANKE (CLUES)
PRAZGODOVINA (PREHISTORIA

komplet II
REZULTATI (SCORE)
MEDICINA (MEDIC)
GALAKSIJA (INTERGALACTIC)

komplet mix
ŽIVALI (ANIMALIA)
STRAŠILA (FRIGHT)
MITOLOGIJA (MYTHIC)4,50€
4,50€
4,50€


4,50€
4,50€
4,50€


4,50€
4,50€
4,50€
Posebni kompleti (po 9 kock, PVC-škatlica)
BATMAN
DOCTOR WHO
SCOOBY-DOO
DUFY DUCK
MOOMIN


14,50€
14,50€
14,50€
14,50€
14,50€

 
Komplet max (po 9 kock, dimenzije 30 mm)
SPLOŠNI LIKI (BASE), oranžna škatlica
POTOVANJA (VOJAGES), zelena škatlica
AKCIJE (ACTIONS), modra škatlica


25,00€
25,00€
25,00€

 

ZANIMIVI NAČINI UPORABE RPK
Kocke spodbujajo kreativno razmišljanje, olajšujejo socializacijo, pospešijo razvoj uporabe jezika, izboljšajo besednjak in povečajo sposobnost reševanja problemov.
 
ARTIKULACIJA:
Določite osnovno frazo, oz. stavek. Nato ga ponavljajte in na koncu fraze dodajajte opis slike s kocke. Na primer: Tonček rad –bere KNJIGE. Tonček rad –gleda MAVRICO. Itd.

PREPOZNAVANJE:
Imenujte like na gornjih ploskvah kock. Pri tem jih poimenujte različno, enkrat na primer »trdnjava«, drugič »grad«, ipd. Nato naj vam otrok pove zgodbo, ki vključuje imenovan lik s kocke.

Pripovedovanje (učenje tujega jezika):
Zakotalimo vseh devet kock in jih razdelimo v skupine po tri. Otrok naj pove kratko zgodbo v tujem jeziku, ki vsebuje tri like.

Spraševanje:
Ko otrok zakotali vse kocke, ga vprašajte: »Katera kocka prikazuje kaj/koga/kje?« Posebej je zanimivo, če vprašate otroka po liku na kocki, ki ni prikazan. K temu dodajte še tvorjenje »neumnih« stavkov, ki vsebujejo po tri like. Na primer: »Duhec je videl čebelo na letalu.«; »Vesoljec je jedel jabolko v hiši.«, ipd.

POMNJENJE:
Kaj manjka? Zakotalimo vseh devet kock in jih postavimo v eno, dve ali tri vrste. Dovolimo otroku, da jih 30 – 60 sekund opazuje. Potem naj zapre oči in eno od kock umaknemo. Ali lahko ugotovi, katera manjka? Spodbudimo ga, da pove zgodbo na osnovi preostalih osmih likov, ki pojasni, zakaj ta lik/kocka manjka.
Dodajanje - Zakotalimo kocke in pričnemo: »Šel sem v trgovino in kupil –prvi lik s kocke-.« Naslednji igralec nadaljuje: »Šel sem v trgovino in kupil –drugi lik s kocke- in –prvi lik s kocke-.« Vsak naslednji dodaja svoj lik in še vse predhodne. To izvajamo toliko časa, dokler se kdo ne zmoti. Za manjše otroke pustimo kocke na mizi, da jih lahko vidijo. Starejši in izkušenejši igralci pa naj kocko, ki je njegova, vzame z mize v roko.

UPORABA V ŠOLI
Vaje v pisanju in izražanju
Otrok ima pred seboj list papirja. Zakotali vseh devet kock. Na levi rob papirja postavi kocko in ob njej napiše stavek, ki vsebuje lik s kocke. Stavki so lahko poljubni. Težje je, da napiše zgodbo. Pri tem sta dve možnosti, da se zakotalijo vse kocke na začetku. Ali pa se zakotali kocka za vsak stavek. Še težje je, da mora najprej napisati zgodbo v sedanjem času, nato pa to ponovi še v preteklem. Seveda je možno to izvajati tako pri pouku slovenščine kakor pri pouku tujih jezikov. Jasno, slovenščina omogoča, da s pomočjo likov sklanjamo, ipd. Možno je tudi, da otroci poskusijo najti čim več sinonimov in asociacij za posamezen lik.

Splošna kreativnost
Zakotalimo kocke in naj se »zgodi« zgodba. Otrok lahko na osnovi te zgodbe nariše strip, ilustracijo, zaigra melodijo, si izmisli ples, itd.

Obnavljanje
Otroke razdelimo v pare. Prvi pove zgodbo, drugi jo posluša. Nato jo čim bolj natančno ponovi ostalim v razredu. Ali otroci najprej povedo zgodbo, nato pa jo še zapišejo. Ali so si dobro zapomnili, kako je bila zgodba povedana?

Primerjava in drugo
Zakotalimo kocke, otroci napišejo vsak svojo zgodbo. Potem primerjamo zgodbe med seboj. Koliko so si podobne in koliko različne.
Izberemo tri kocke, jih zakotalimo in otroci naj povedo »super stavek«, ki zaobjema vse tri like.
Vzamemo eno kocko, zakotalimo in poiščemo pojme, ki so z likom povezane. Ali pa lik podrobno opišemo, kje ga najdemo, v kakšnih situacijah je možno najti lik, iščemo sinonime, poetične besede, ipd. Spodbudimo jih, da si izmislijo rimo ali kratko pesmico.

Tehnični pouk
Izdelamo svoj komplet kock iz papirja.

Likovni pouk
Otroci naj narišejo like za kocke. Pripravijo strip na podlagi kock. Ipd.

 
 POIŠČITE NAS V NAŠI PRODAJALNI

Trgovski center CITY Maribor
Vita Kraigherja 5, 2.nadstropje

ODPRTO
pon-pet 10:00-20:00
sob 10:00-14:00

Osnovni podatki podjetja


PRO-ANDY, Andrej Ivanuša, s.p.
Borštnikova 33, 2000 Maribor
 

mobitel:

041 732 342

e-mail:

info@proandy-sp.si

  NA ZAČETEK

Domača stran | O podjetju | Kazalo strani | Povezave | Prodajni pogoji

Copyright © 2014 PRO-ANDY, Andrej Ivanuša, s.p., Maribor. Vse pravice pridržane. Spremenjeno: 23.02.2018.