WWW PRO-ANDY      

NOVICE ◊     ◊ E-KNJIGARNA ◊     ◊ E-KATALOG KNJIG ◊     ◊ PREDSTAVITVE KNJIG "V ŽIVO"

POLITIKA UPORABE PIŠKOTKOV (COOKIES)

Kaj so piškotki?
So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih, itd. shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo. 

Zakaj so piškotki potrebni?
So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske,
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudb ter njihove primerjave,
  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene,
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi,
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učnkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšvo spletnih strani
  • za delovanje določnih storitev so nujni (npr. spletna trgovina in druge oblike e-poslovanja, …)

Onemogočanje pišotkov
V kolikor na naši začetni strani kliknete na gumb <ZAVRAČAM PIŠKOTKE> boste izklopili delovanje piškotkov in s tem bodo nekatere možnosti na spletni strani izključene. Prav tako lahko sami dovolite shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za pišotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

  Chrome
  Firefox
  Internet Explorer 9
  Internet Explorer 7 in 8

Za preostale brskalnike, ki jih morda uporabljate, so navodila le v angleškem jeziku in vas prosimo, da informacije o tem poiščete na internetu.

NA ZAČETEK STRANI

Copyright © 2020, PRO-ANDY, Andrej Ivanuša, s.p., Maribor. Vse pravice pridržane. Zadnja sprememba na strani: 08.03.2022