WWW PRO-ANDY      

NOVICE ◊     ◊ E-KNJIGARNA ◊     ◊ E-KATALOG KNJIG ◊     ◊ PREDSTAVITVE KNJIG "V ŽIVO"

   NAZAJ V e-KNJIGARNO    ZANIMIVO O KNJIGI

VALERIJA HEYBAL, pozabljena primadona

MARKO KOŠIR
PETER BEDJANIČ
IZID: avgust 2017


MPC 30,00€ +
3,00€ poštnina po povzetju

Velikost 14,8 x 21,0 cm
strani 536
trda vezava,
ČB in barvne fotografije,
za starost od 18 let naprej
 

NJEN GLAS ŠE DANES POSLUŠAMO NA CD

Od zadnjega nastopa Heybalove na slovenskem opernem odru je minilo že več kakor pol stoletja. Od takrat do danes smo imeli Slovenci nekaj odličnih sopranistk, vendar nobena ni bila tako dobro sprejeta pri publiki in ocenjevalcih kakor Valerija Heybal. Včasih so bile vrste čakajočih na vstopnice dolge tudi nekaj sto metrov.
Heybalova je sredi petdesetih let 20. stoletja posnela za diskografsko hišo DECCA štiri kompletne opere ruskih skladateljev: Evgenij Onjegin, Pikova dama, Knez Igor in Sneguročka. To je njeno slavo poneslo v ves svet. Še danes so ti posnetki najbolje ocenjeni pri vseh poznavalcih operne glasbe.
Bila je stalna članica oper v Ljubljani, Beogradu in Bernu. Gostovala je skoraj v vseh opernih hišah takratne Jugoslavije. Na gostovanjih v tujini je bila v opernih hišah v Wiesbadnu, Lozani, Parizu, Varšavi, Edinburgu, Londonu, Bruslju, Trstu, Firencah, Gradcu, Celovcu, itd.
Leta 1950, ko se je vračala iz Anglije in Belgije, je v pol ure uspešno opravila avdicijo v milanski Scali, svetišču operne umetnosti, vendar žal ni prišlo do sodelovanja.
Iz avtorjevega uvoda

POSEBNA PONUDBA

Popust 50%
do 31.12.2022 ali do odprodaje zalog.
Cena s popustom:
15,00€
in ni poštnine!

ZANIMIVOSTI O KNJIGI, NOVICE, PREDSTAVITVE, ITD.


PREDSTAVITEV KNJIGE V VIDEO OBLIKI (23. 4. 2020, svetovni dan knjige in avtorskih pravic)


KOLORIRANA FOTOGRAFIJA VALERIJE HEYBAL
 
Za pripravo te knjige sva z avtorjem Markom Koširjem brskala in fotografirala različna gradiva o eni izmed največjih slovenskih in evropskih opernih pevk Valeriji Heybal. Vse pevkine fotografije so bile črno-bele, zato je še posebej izstopala barvna slika Valerije Heybal neznanega avtorja, ki sva jo našla v pevkinem arhivu v Slovenskem gledališkem inštitutu v Ljubljani. V tistem času še niso poznali barvnih fotografij. Spoznal sem, da je to z roko kolorirana ČB fotografija.

A še bolj sva bila presenečena, ko sva na zadnji strani odkrila žig fotografa, ki je črno-belo fotografijo koloriral. Žig so odtisnili v fotografskem studiu Leon Perskie v Baltimoru v ZDA. Ko sem raziskoval, kako je ta fotografija zašla tja, saj Valerija ni nikoli nastopila v Ameriki, se je odvila presenetljiva zgodba.

PREBERI VEČ

 /Vir: Arhiv Valerije Heybal v Slovenskem gledališkem inšitutu v Ljubljani/


SIMPOZIJ Ali je Valerija Heybal pozabljena? je bil v SLOVENSKEM GLEDALIŠKEM INSTITUTU SLOGI, Mestni trg 17, Ljubljana, v četrtek, 14. januarja 2017
Gradiva in vire o umetniški poti glasbenice in operne pevke Valerije Heybal je predstavil avtor Marko Košir z gosti.

NA ZAČETEK STRANI

Copyright © 2020, PRO-ANDY, Andrej Ivanuša, s.p., Maribor. Vse pravice pridržane. Zadnja sprememba na strani: 08.03.2022